Organisaties zijn vaak druk met het runnen van hun bestaande business wat alle aandacht en resources in beslag neemt. Tenslotte zijn de bestaande producten en diensten van een organisatie vrijwel altijd de cash cows die zorgen voor financiële continuïteit. De successen uit het verleden en heden zijn (helaas) geen garantie voor de toekomst.
Top-down innoveren
Markten zijn tegenwoordig turbulenter en vijandiger dan in het verleden, waardoor de noodzaak tot innoveren nog groter wordt. En dat geldt ook voor organisaties die een strategie van marktvolger hanteren. De karakteristieken van een markt kunnen dusdanig veranderen of zelfs volledig worden verstoord door bijvoorbeeld een disruptief business model van een concurrent of nieuwe technologische ontwikkelingen dat innoveren een noodzaak wordt om te overleven! Dit vergt een top-down benadering van het (innovatie) management wat uitmondt in een duidelijke strategie, innovatie portfolio en resulteert in nieuwe business modellen, producten en diensten die snel en succesvol op de markt worden gelanceerd.
Bottom-up innoveren
Aan de andere kant zijn uw medewerkers druk bezig met dagelijkse activiteiten wat al hun energie en aandacht vergt. Ze hebben wellicht de afgelopen jaren diverse reorganisaties overleefd, hebben een hoge workload en er zijn al diverse verandertrajecten aan de gang.
Wat de drijfveren van het management is, zijn wellicht niet geheel de drijfveren van uw medewerkers. Uw medewerkers zoeken wellicht ontplooiing, sociale interactie, erkenning, waardering en ‘gewoon’ plezier in hun werk. Niet geheel onbelangrijk, zij kunnen ideeën aandragen die dagelijkse werkzaamheden veraangenamen, processen aanzienlijk verbeteren en de klantverwachtingen overtreffen. Uw medewerkers zijn en blijven de belangrijkste assets van uw organisatie, maar hun beweegredenen om te gaan innoveren kunnen anders zijn!
Innovatie spanningsveld
Er kan echter een grote spanningsveld ontstaan tussen uw innovatiestrategie en het daadwerkelijk realiseren van uw innovatiestrategie wat een verandertraject is waar de focus dient te liggen op zowel de
harde- als
zachte kant van innoveren en veranderen.
Wij zijn er van overtuigd dat succesvol innoveren een gebalanceerde combinatie is van
top-down en
bottom-up innoveren is.