Onze oplossing is volledig aan te passen aan uw businessvraagstuk en uw gewenste aanpak. Challenge/campagnes kunnen 1 dagdeel duren, maar ook continue actief zijn en bestaan uit één of meerdere ronden.
Via een intranet, website, aan te passen standaard formulieren, Twitter en uiteraard in het innovatie platform kunnen ideeën worden gedeeld. Er is ook een API beschikbaar om andere kanalen toe te voegen. Allemaal met als doel om de drempel zo laag mogelijk te maken om ideeën eenvoudig te kunnen verkrijgen. Ook van betrokkenen die wellicht minder zijn geïnteresseerd.
Spelers in het innovatie platform kunnen ideeën beoordelen door likes te geven, feedback en enkele meerkeuzevragen te beantwoorden. De crowd waardeert dus de ideeën in het innovatie platform. Dit is pas echt democratie.
In iedere ronde hebben spelers een budget beschikbaar om te investeren in de ideeën van een individu of team die bepaalde vragen in een ronde het best hebben uitgewerkt. Een investering is dus een waardering voor een idee/propositie.
Innovators kunnen individueel of in teamverband hun idee uitwerken tot een propositie veelal in competitieverband in de community.
Teamleden kunnen gezamenlijk vragen uitwerken en alle spelers kunnen alle uitwerkingen van elkaar inzien en feedback geven. Kennisdelen is het motto waar veel interactie plaatsvindt. Daarnaast hebben teamleden een eigen collaboratie omgeving waarin kan worden samengewerkt aan de uitwerkingen van vragen. Dit vergelijkbaar met Slack/Yammer.
Ook spelers die niet werken aan een idee kunnen ideeën inzien en feedback geven.
Groupchat is een realtime groupchat oplossing binnen een community. Het is dus een eenvoudige manier om snel je vraag te stellen aan de gehele community en daar snel antwoord op te krijgen. De gehele chat conversatie blijft altijd bewaard, zodat er altijd later alsnog op een bericht kan worden gereageerd.
In tegenstelling tot een stage-gate proces waar veel kanttekeningen bij worden geplaatst is een innovatieproces in de praktijk een stuk grilliger. Het neemt echter niet weg dat er in de praktijk altijd een bepaalde fase is waar een idee/propositie zich in bevindt. In het innovatie platform worden dit ronden genoemd.
Het innovatie platform kent verschillende type ronden die uw innovatieproces kunnen managen/ondersteunen. Zo zijn er ronden met onder andere een vaste begin- en einddatum, bepaalde doorlooptijd, handmatige ronden, minimale ontvangst van een bepaalde investering om verder te kunnen en maatwerk ronden.
Het innovatie platform beschikt over een standaard kennisbank met informatie over innovatie, strategie, business modellen, lean startup etc. Het gebruik van de standaard kennisbank is een keuze.
U kunt ideeën volgen en notificaties krijgen per e-mail en/of Twitter wanneer er wijzigen zijn. Een wijziging kan zijn een investering, feedback of een verdere uitwerking van een vraag door een innovator.
Een (ongeduldige) innovator kan ook eenvoudig met één click de spelers benaderen waarvan zij aangepaste feedback wensen te ontvangen. Deze spelers ontvangen dan een geautomatiseerde e-mail met een verzoek om opnieuw feedback te geven.
Surveys en polls bieden mogelijkheden om tussentijds te onderzoeken waar verbeteringen kunnen worden door gevoerd. Dit kan betrekking hebben op ieder aspect van het innovatieproces. Dus niet alleen achteraf onderzoeken, maar direct bijsturen.
Kennis pagina's kunnen worden aangemaakt die overal kunnen worden gebruikt en eventueel beschikbaar zijn in de kennisbank.
De content editor (speler met speciale autorisatie) kan bijvoorbeeld een widget gebruiken om spelers te informeren omtrent de top 3 spelers in de campagne, survey resultaten of de tijd die nog te gaan is in een ronde.
In het innovatie platform bevinden zich veel rapportages voor zowel de spelers/innovators en het management.
Er zijn modellen beschikbaar die innovators kunnen gebruiken om vragen in ronden uit te werken. De volgende modellen zijn beschikbaar:
Business Model Canvas
Value Proposition Canvas
LEAN Canvas
SWOT en confrontatiematrix
Bedrijfstakanalyse, model M. Porter
Personas
Customer Journeys
Experiment Canvas
Modellen zijn niet leidend maar dienen de innovator te ondersteunen in het uitwerken van het idee, propositie of concept.
Door de transparantie in het platform is het voor iedereen duidelijk waarom er keuzen worden gemaakt voor nieuwe producten en diensten. Commitment is dan ook gegarandeerd.